Eurooppalaisemme/ Our European Shorthair Cats

Kasvatan myös eurooppalaisia lyhytkarvakissoja. Eurooppalainen on oikea "peruskissa" ilman mitään liioiteltua tai ylimääräistä. Se on yksi maanosamme alkuperäisistä kissaroduista, ja saanut myös Suomen kansalliskissan arvonimen. Eurooppalainen on nimenomaan pohjoiseurooppalainen rotu, ja sen vahvin ja laajin kanta on Suomessa. Rotu pohjautuu pohjoismaisiin maatiaiskissoihin, ja yhä edelleenkin rotuun otetaan tietyt kriteerit täyttäviä maatiaisia. Tämä onkin hyvä asia geneettisen monimuotoisuuden säilymiselle, koska tuontikissoista ei juuri ole apua suomalaiselle eurooppalaiskannalle.

Lisää tietoa eurooppalaisista löydät Suomen Eurooppalaiskissarengas ry:n sivuilta.

Kissakasvatushistoriani ulottuu 2000-luvun alkuvuosiin. Tällöin minulla oli ihana maatiainen Raita. Näin jälkikäteen ajateltuna se olisi varmasti helposti läpäissyt noviisiksi hyväksymisen kriteerit, mutta vaikka asia käväisi silloinkin mielessä, en tullut perehtyneeksi prosessiin sen enemmän, ja Raita eleli leikattuna kotikissana loppuelmänsä. Raidan kaveriksi otin Häkkisiltä kauniin ruskean burmatytön, Ruskan, IC Almond's Niorun. Ruskan kanssa kävin näyttelyissä ja kasvatin pari burmapentuettakin. Noihin aikoihin meillä oli myös useampi lakelandinterrieri, ja niiden ja kissojen yhteiselo osoittautui lopulta haasteelliseksi. Tästä syystä kissaharrastus jäi vuosiksi tauolle. Nykyisten cairniemme kanssa kissat tulevat juttuun hyvin, ja olen taas uskaltanut antaa pikkusormeni kissojen vietäväksi. ;)

Meillä on yksi leikattu kotikissa, Tiikeriina , noviisina rekisteröity kantakissani Karo-Liina (EUR f), nyttemmin jo leikattu sekin, ja sen tytär Kiti, FI*Niorun Kuurankukka (EUR gs), jolla toivomme tulevaisuudessa jatkavamme näitä sukulinjoja.

Karo-Liina (EUR f)

naaras/female

isä/sire: Leo? (punatiikeri/täplikäs? kotikissa)

emä/dam: Serena (kilpikonnanvärinen kotikissa)

s/born: 2019

steriloitu/sterilized


"Kiti", FI*Niorun Kuurankukka (EUR gs)

naaras/female

s/born: 2021

isä/sire: FI* RuusuLinnan Franssi (EURds) EUR d 23)

emä/dam: Karo-Liina (EUR f)

Kiti Omakissassa

Tiikeriina, kotikissa

naaras/female

s/born: 2019

steriloitu/sterilized